Saturday, March 14, 2009

syukurilah

oke saya baru tgk crita 'Slumdog Millionaire'.sblum ni dah tgk tp cd tersekat dan arghh !terpaksa ditunda dan beli cd baru.bru beli td.yaya cetak pya.jgn tgkp saya.haha
for me crita ni mmg best,berkaitan dgn agama yg khanuti penduduk2 India (Mumbay) iaitu Islam dan agama Tuhan merekaiaitu 'Rama' .betoi dak tatau?tp juga terselit perkara2 yg tdk menyenangkan bagi umat Islam iaitu mereka bt perkara yg TIDAK PATUT dibuat dlm Islam.contoh;-merogol,menipu,membunuh,mencuri, adalalah seperti perkara yg biasa bg mereka.Yang menariknya,pelakon2 crita ni,budak2 tu depa amek yg betoi2 budak2 terbiar di India.Hebat kan?tidur di jalanan,org India Muslim dibunuh dan diseksa,kanak2 dijadikan pengemis,perempuan dijual dan kanak2 perempuan dibuat penari.Crita ni mmg berdasarkan dari kehidupan sebenar di India.Tapi yg aku xpuas hati sgt ni,pasai Who Wants To Be A Millionaire tu,dah betoi dia cakap dia tipu,guna benda2 yg atau lebih sng 'cheating'.ayam aeh.rancangan tu utk kumul wang smpai brapa juta bla dah betoi depa kata tipu pulak.ish ish geram geram.oke lah saya rasa kamu smua patut tgk crita tu dan bersyukur lah ! kerana kita dilahirkan di negara yg serba aman dan indah.Tadak di antara kamu ni kena jual badan dan mengemis kan?smga keamanan ini berkekalan.Amin

6 comments:

nbk said...

slumdog millionare sangat syiok lah! :D x ada la syiok mcm giiiiila syiok sgt pun tp syiok dy dikira tahap syiok la. hah?

aifaa said...

hahaha.ish ish okeoke saya paham :P.
kasihan sama pakcik ya

chapter 14 said...

nk tgok.bli kt mna

aifaa said...

haha.beli ja hat cetak rompak :P

Afaf (: said...

betui3!
syok.kami pun tngok dah.
wlopon dy crita indiaa enn.
tapi salim yg watak utama tuh x nmpak mcam india sngt kan,hensemm jugak.haha

aifaa said...

hahaha.yaya betoi3 :P
muka maneh kan :P